Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Τοπικά

Ελαιολαδο:Ανατροπή: Τελικά, αυτό είναι το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα!

Ανατροπή: Τελικά, αυτό είναι το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα!  - Media

Τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ανατρέπουν αυτά που πιστεύαμε ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα.

Στο Leicester οι κάτοικοι συμμετείχαν εθελοντικά σε πείραμα του τοπικού τους Πανεπιστημίου αναφορικά με το τηγάνισμα τροφών σε διαφόρων ειδών λίπη, δηλαδή σε διάφορα λάδια και βούτυρα. Έτσι, έγιναν πειράματα για το τηγάνισμα με ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας.

Οι συμμετέχοντες, αφότου τηγάνιζαν στα σπίτια τους για κάποιες μέρες με ένα συγκεκριμένο τύπο λίπους, έστειλαν αυτό που έμεινε στο τηγάνι στα εργαστήρια του Leicester School of Pharmacy στο De Montfort University of Leicester, όπου ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τηγάνισμα.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι που δεν το περίμεναν: εκτός από το ελαιόλαδο, που πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, το βούτυρο και το λίπος χήνας αποδείχθηκαν πιο υγιεινά από ορισμένα λάδια!

Read more...

Χώρα Μεσσηνίας: Πρωτοποριακό πρόγραμμα για καλύτερο λάδι με τη συμμετοχή του “Νηλέα”

Στην πρωτοπορία καινοτόμων δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου «Νηλέας» στη Χώρα, όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα IoF 2020.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη διασύνδεση αισθητήρων που μπαίνουν στο χωράφι αλλά και στο ελαιοτριβείο, στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας, με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερου και οικονομικότερου προϊόντος, και μάλιστα με ελεγχόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ με έρευνα σε 19 διαφορετικές καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της ελιάς η εφαρμογή του γίνεται στην περιοχή της Χώρας μέσω του «Νηλέα» και στην Αλμερία της Ισπανίας. Στην Ελλάδα επιστημονικά υπεύθυνοι είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Μεσσήνιος καθηγητής Σπύρος Φουντάς που ασχολείται ειδικά με την γεωργία ακριβείας, με πολυάριθμες έρευνες και στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας ειδικά.

Read more...

Ο Μινωικός σφραγιδόλιθος που ανατρέπει τα δεδομένα

Ο Μινωικός σφραγιδόλιθος που ανατρέπει τα δεδομένα
Η 7η Νοεμβρίου θα μείνει στην ιστορία της Τέχνης ως η ημέρα αποκάλυψης ενός ακόμη αριστουργήματος της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας. Μόνο που η αποκάλυψη αυτή αφορά ένα αντικείμενο που τα ανθρώπινα χέρια έπλασαν πριν από 3.500 χρόνια σε κάποιο εργαστήριο της μινωικής Κρήτης. Το αντικείμενο αυτό δεν έχει όμοιο του, διότι αν κανείς το παρατηρήσει φευγαλέα, θα μπορούσε να σκεφτεί πως πρόκειται για ένα ανάγλυφο της εποχής της Αναγέννησης. 

​Η πλαστικότητα, η αίσθηση των τριών διαστάσεων, η απίστευτη μικρολεπτομέρεια, το πάθος για τελειότητα ως προς την απεικόνιση της μακράς κόμης του πολεμιστή, όλα αυτά θα θύμιζαν στον αρχαιολόγο που το επεξεργάστηκε τα αριστουργήματα της ιταλικής ΑναγέννησηςΠρόκειται για ένα μικροσκοπικό εύρημα, σε έναν τάφο της αρχαίας Πύλου που το άπειρο μάτι ενός κοινού ανθρώπου, θα το εκλάμβανε ως άλλη μια πετρούλα γύρω από την αρχαιολογική ανασκαφή. Οι έμπειροι αρχαιολόγοι ωστόσο, αν και τους διέφυγε στην αρχή η σπουδαιότητα του ευρήματος, μετά από 2 χρόνια αφού καθάρισαν την πετρούλα, ανακάλυψαν ένα ανάγλυφο πάνω σε αχάτι, χρώματος καστανού.

Και τότε, ήλθε η έκπληξη:
Read more...

15,7 εκατ. ευρώ πληρώνει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 11.248 αγρότες για Αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις 15.674.005 ευρώ πρόκειται να καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 11.248 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο υπέστη ζημίες από διάφορα αίτια. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Ημαθίας με 4.202.147 ευρώ και ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 2.353.673 ευρώ.

Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!!

Το τρόπο με τον οποίο ο δήμος Πύλου – Νέστορος αντιλαμβάνεται την έννοια της τοπικής Μεσογειακής διατροφής, αποδεικνύει φωτογραφία από εκδήλωση που έγινε στην Κορώνη στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε σήμερα το πρωί, οι διοργανωτές του φεστιβάλ προσπάθησαν να …μυήσουν μικρούς μαθητές στα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής μαγειρεύοντας διάφορα εδέσματα. Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιηθούν τοπικά προϊόντα, όπως θα περίμενε κανείς, οι εμπνευστές της εκδήλωσης επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα πολυεθνικών που δεν έχουν καμία σχέση με την τοπική παραγωγή και διατροφή. Μάλιστα, στη σχετική φωτογραφία διακρίνονται ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν και ο δήμαρχος του Δήμου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση ως ο βασικός εταίρος του προγράμματος «Μεσογειακής Διατροφής».

19691159_1633036560063912_535878935_n

Η Unesco, το πρόγραμμα «Μεσογειακή Διατροφή» και οι χρηματοδοτήσεις

Read more...
<< Start < Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
Results 1 - 9 of 198