Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Τοπικά

ΑΓΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΗ

Η υπόθεση Δασικοί Χάρτες που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και δικαίως έχει αναστατώσει εμάς τους αγρότες, αλλά και κάθε ιδιοκτήτη αγροτεμαχίων, έχει τρεις διαστάσεις
Πολιτική. Διότι το δασολόγιο ως μέρος του κτηματολογίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, πολύ δε περισσότερο όταν η πολιτεία έχει χρηματοδοτηθεί γι αυτό από τα κοινοτικά πλαίσια. Αυτός είναι και ο λόγος που το κτηματολόγιο εμπλέκεται με το μνημόνιο, ως υποχρέωση του ελληνικού κράτους και γι αυτό ένα τόσο σοβαρό θέμα, εξαιτίας του οποίου αμφισβητούνται περιουσίες και κόποι γενεών, κινδυνεύει να “κλείσει” με διαδικασίες κατεπείγουσες και συνοπτικές. Η σύνταξη λοιπόν του δασολογίου είναι απαραίτητη ώστε να οριοθετηθούν και να προστατευθούν τα δάση, αλλά και να σταματήσει το καθεστώς της ασάφειας με το οποίο κάποιοι επιτήδειοι έκαναν ΄΄μπίζνες΄΄. Αποτελεί όμως αναγκαία συνθήκη να συνταχθεί το δασολόγιο με τρόπο δίκαιο, όπως ταιριάζει σ΄ ένα κράτος που θέλει να είναι σύγχρονο και να σέβεται τους πολίτες του.

Διαβάστε περισσότερα...

Λίπανση ελιάς

Γενικές Κατευθύνσεις

Άζωτο

Το άζωτο αποτελεί για την ελιά το σπουδαιότερο στοιχείο και επηρεάζει άμεσα τόσο τη βλάστηση όσο και την καρποφορία της. Έμμεσα, μπορεί να επηρεάσει και το βαθμό παρενιαυτοφορίας των δένδρων. Η αντίδραση των ελαιόδενδρων στη χορήγηση αζώτου είναι ιδιαίτερα εμφανής σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας και όταν η εδαφική υγρασία δεν αποτελεί έντονο περιοριστικό παράγοντα. Έτσι, ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους και την εδαφική υγρασία, συνιστάται ετήσια χορήγηση αζώτου 500-1500 γρ Ν/δένδρο ή 5-15 κιλά Ν/στρέμμα (1 κιλό Ν = 5 κιλά περίπου θειικής αμμωνίας, 3 κιλά νιτρικής αμμωνίας, 4 κιλά ασβεστούχου αμμωνίας ή 2 κιλά ουρίας). Ο υπολογισμός ανά δένδρο προτιμάται για αραιής φύτευσης ελαιώνες, ενώ ο υπολογισμός κατά στρέμμα για ελαιώνες πυκνής φύτευσης (πάνω από 10 δένδρα/στρέμμα).

Σε μη αρδευόμενους ελαιώνες, η ετήσια βροχόπτωση και η διαθέσιμη εδαφική υγρασία παίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους της αζωτούχου λίπανσης:

α) Σε περιοχές με μέση ετήσια βροχόπτωση κάτω από 400 mm, η χορήγηση αζώτου πρέπει να γίνεται με προσοχή. Για τις περιοχές αυτές έχει προταθεί χορήγηση 100 γρ Ν/δένδρο/100 mm βροχής (ή 1 κιλό Ν/στρέμμα/100 mm βροχής).

β) Σε περιοχές με μέση ετήσια βροχόπτωση 400-700 mm, η χορηγούμενη ποσότητα αζώτου μπορεί να αυξάνεται αναλογικά μέχρι 1500 γρ N/δένδρο.

γ) Σε περιοχές με ετήσια βροχόπτωση πάνω από 700 mm, ή αρδευόμενους ελαιώνες, χορηγείται άζωτο ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους, μέχρι 1500 Ν/δένδρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά αύριο το ιστορικό πανηγύρι της Χώρας


Η Αρχαιότερη Εμποροπανήγυρη της Μεσσηνίας στην  ΧΩΡΑ του  δήμου Πύλου -Νέστορος   θα αρχίσει Κυριακή  (βράδυ) 9 Οκτωβρίου 2016  και θα λήξει στις 16 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Κυριακή (βράδυ).

Η Εμποροπανήγυρη θα ανοίξει με την καθιερωμένη Θρησκευτική Τελετή Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος και των Αγίων Λειψάνων του Πολιούχου Χώρας Νεομάρτυρα Αγίου Δημητρίου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Κεντρική Πλατεία – Ναϊδριο Αγίου  Κωνσταντίνου , σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ώρα 18:30, Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χώρας.

Ώρα 19:30, Λιτανεία από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου δια των κεντρικών οδών της Χώρας και άφιξη στο Ναϊδριο του Αγίου Κωνσταντίνου στο χώρο της Εμποροπανήγυρης με ταυτόχρονη έναρξη του πανηγυριού
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Γρύπας Πολεμιστής» είναι ο ένοικος του τάφου στην Αρχαία Πύλο

Ο «Γρύπας Πολεμιστής» είναι ο ένοικος του τάφου στην Πύλο

Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 30 ετών με μακριά μαύρα μαλλιά, ήταν ο «Γρύπας Πολεμιστής», ο «ένοικος» του τάφου του 1.500 π. Χ., που αποκαλύφθηκε πέρυσι στον 'Ανω Εγκλιανό της Πύλου.

Ο τάφος βρίσκεται δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος.

Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, όπως και τα νέα ερευνητικά δεδομένα, παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2015 βρήκαν κάτι μοναδικό: Έναν ασύλητο, λακκοειδή τάφο με τον σκελετό άνδρα, ηλικίας 30 με 35 ετών, καθώς και περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πόλεμος» για το νερό και την «ασυλία» του ξενοδοχείου Costa Navarino

costanavarinonero

Κάτοικοι της Χώρας ζητούν από τη δημοτική αρχή Πύλου – Νέστορος τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με θέμα τις υπέρογκες χρεώσεις νερού στην περιοχή. «Σκανδαλώδη» χαρακτηρίζουν την έκπτωση του 20% που απολαμβάνει η Costa Navarino απο το 2010.

Την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην δημοτική κοινότητα της Χώρας του δήμου Πύλου – Νέστορος από τις υπέρογκες και λανθασμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς νερού ζητά το τοπικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση τα μέλη του συμβουλίου ζητούν:

Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>
Αποτελέσματα 1 - 9 από 192