Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!!

AddThis Social Bookmark Button

Το τρόπο με τον οποίο ο δήμος Πύλου – Νέστορος αντιλαμβάνεται την έννοια της τοπικής Μεσογειακής διατροφής, αποδεικνύει φωτογραφία από εκδήλωση που έγινε στην Κορώνη στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε σήμερα το πρωί, οι διοργανωτές του φεστιβάλ προσπάθησαν να …μυήσουν μικρούς μαθητές στα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής μαγειρεύοντας διάφορα εδέσματα. Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιηθούν τοπικά προϊόντα, όπως θα περίμενε κανείς, οι εμπνευστές της εκδήλωσης επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα πολυεθνικών που δεν έχουν καμία σχέση με την τοπική παραγωγή και διατροφή. Μάλιστα, στη σχετική φωτογραφία διακρίνονται ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν και ο δήμαρχος του Δήμου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση ως ο βασικός εταίρος του προγράμματος «Μεσογειακής Διατροφής».

19691159_1633036560063912_535878935_n

Η Unesco, το πρόγραμμα «Μεσογειακή Διατροφή» και οι χρηματοδοτήσεις

Το σημερινό περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί δευτερεύουσας σημασίας αν και εφόσον το πρόγραμμα υλοποιούνταν όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και παρουσιαστεί. Είναι όμως έτσι; Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχει η Κορώνη καθώς έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως «εμβληματική κοινότητα» για τη Μεσογειακή Διατροφή. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η διασφάλιση και η προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής στις νεότερες γενιές και η ανάληψη δράσεων για τη διαφύλαξη της Μεσογειακής Διατροφής. Εταίροι του προγράμματος για την Ελλάδα και την Κορώνη είναι ο δήμος Πύλου – Νέστορος και το «Μανιατάκειον ίδρυμα».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε με πολλές τυμπανοκρουσίες το 2011 και εταίροι του μιλούσαν για αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων που σχετίζονται με τη Μεσογειακή διατροφή στο πλαίσιο ενός προγράμματος που θα συνέδεε τα προϊόντα αυτά με τον πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της περιοχής. Ωστόσο, όλα αυτά έμειναν στα λόγια καθώς, πλέον, αυτό που θυμίζει ότι υλοποιείται στο δήμο Πύλου – Νέστορος το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η φιέστα της έναρξης του φεστιβάλ και κάποιες, πολιτιστικού τύπου κυρίως, εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στην Κορώνη. Προφανώς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ποτέ δεν αποτέλεσε σοβαρό εργαλείο σύνδεσης της Μεσογειακής διατροφής με το πολιτιστικό γίγνεσθαι και την πραγματική οικονομία της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύεται από την προχειρότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι σχετικές δράσεις.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα πτυχή αποτελεί το ζήτημα των πόρων που έχουν διατεθεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι έχει υπάρξει πλειοδοσία των εταίρων του προγράμματος σε μεγάλα λόγια έχει ιδιαίτερη αξία να υπάρξει ενημέρωση για το αν προβλέπονται χρηματοδοτήσεις, προς ποιους κατευθύνονται και ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των πόρων.

Έλεος...

http://messiniapress.gr