Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Η Σταφίδα

AddThis Social Bookmark Button

Η καλλιέργεια του αμπελιού στην Μεσσηνία ήταν ήδη διαδεδομένη στα ομηρικά χρόνια ενώ στα μεταγενέστερα χρόνια n μαύρη κορινθιακή σταφίδα υπήρξε ένα από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα της περιοχής και κινητήρια δύναμης οικονομίας της.

Η επιθυμία να καταναλώνεται αυτό το πολύτιμο καλοκαιρινό δώρο της φύσης όλο τον χρόνο, οδηγεί εδώ και αιώνες στην φυσική αποξήρανση του κάτω από τον καυτό μεσσηνιακό ήλιο και μετά από μια σχολαστική διαδικασία διαλογής να συσκευάζεται με σύγχρονα μηχανήματα έτσι ώστε να φθάσει στον καταναλωτή αυθεντικό με το άρωμα και την γεύση του φρέσκου σταφυλιού.
Εκτός όμως από την απολαυστική γεύση, η σταφίδα, όπως και να καταναλώνεται, σκέτη ή σε γλυκίσματα, είναι πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων, μεταλλικών αλάτων και βιταμινών.
Σήμερα η κορινθιακή σταφίδα εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό αγροτών στην Μεσσηνία. Καλλιεργούνται περίπου 45.000 στρέμματα και παράγονται 10.000 τόνοι ετησίως. Η σταφίδα μεταποιείται σε σύγχρονες μονάδες της Καλαμάτας και εξάγεται συσκευασμένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού.