Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Στον πάτο του ΕΣΠΑ πάλι η Περιφέρεια Πελοποννήσου

AddThis Social Bookmark Button

p_pelΣτην τελευταία θέση σε σχέση με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του πρώτου τριμήνου του 2012.

Σε σχετική ανάρτηση του πόρταλ aftodioikisi.gr αναφέρονται τα εξής: “Με μόνη αλλαγή στη συνολική κατάταξη, το «προσπέρασμα» της Κρήτης στην Αττική (βρίσκονται πάντως και οι δύο πολύ χαμηλά στην 10η και 11η θέση της συνολικής κατάταξης αντίστοιχα), και μικρές αυξήσεις για τις περισσότερες περιφέρειες (παραδοσιακά οι πρώτοι μήνες του έτους είναι οι χειρότεροι) κύλησε το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, που παρουσιάζει η aftodioikisi.gr (σύγκριση 31.3.12 με 31.12.11), στην πρώτη θέση αναφορικά με την αύξηση της απορροφητικότητας αλλά και στη γενική κατάταξη βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (+2,9% στις πληρωμές και συνολικά 76,1% και +1% στις συμβασιοποιήσεις έργων και συνολικά 149,5%).

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία πάντως -αν και, όπως προαναφέρθηκε, ανέβηκε μία θέση- παραμένει πολύ χαμηλά στη συνολική κατάταξη. Συγκεκριμένα, η Π. Κρήτης παρουσίασε αύξηση στις πληρωμές των έργων κατά 2% (συνολικά 29% -10η θέση) και 3,3% στις συμβασιοποιήσεις (σύνολο 58,7%).

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (η οποία, πάντως, όπως και αυτή του Νοτίου Αιγαίου, καθότι είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου, θεωρείται περισσότερο «πλούσια» και βρίσκεται εκτός στόχου 1. Αποτέλεσμα, οι δύο συγκεκριμένες περιφέρειες να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν ως επιλέξιμα τα «δύσκολα» έργα των υποδομών) με + 1,8% απορροφητικότητα σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2011 (σύνολο 65% - 2η θέση) αλλά με -7,2% στις συμβασιοποιήσεις έργων (111,6% στο σύνολο).

Στην τέταρτη θέση, ακολουθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που εμφανίζει αύξηση απορροφητικότητας στο τρίμηνο αναφορικά με τις πληρωμές κατά 1,2% (συνολικά 25,2% στην τελευταία, 13η θέση) και στις συμβασιοποιήσεις 2,5% (48,9% στο σύνολο).

Πέμπτη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 1,2% αύξηση στις πληρωμές (35,2% στο σύνολο, καταλαμβάνει την 7η θέση) και 0,8% στις συμβασιοποιήσεις (56,2% στο σύνολο).

Στην έκτη θέση (στη μέση) βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, που επίσης αύξησε τις πληρωμές της κατά 1,2% (28,7% στο σύνολο καταλαμβάνει την 11η θέση), αλλά είχε μικρότερη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις σε σχέση με την Π. Δυτικής Ελλάδας (+0,4% και στο σύνολο 49,9%).

Εβδομη (επίσης στη μέση) εμφανίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 1,1% αύξηση των πληρωμών (συνολικά 38,5, βρίσκεται στην 4η θέση της συνολικής κατάταξης) και +1,7% στις συμβασιοποιήσεις (στο σύνολο 81,2%).

Ακολουθεί, στην όγδοη θέση, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που εμφανίζει αύξηση στις πληρωμές το α’ τρίμηνο του 2012 κατά 0,9% (35,6% στο σύνολο-καταλαμβάνει την 6η θέση στη συνολική κατάταξη) αλλά στις συμβασιοποιήσεις μόλις κατά 0,2% (55,3% στο σύνολο).

Ενατη, η Περιφέρεια Ηπείρου, που εμφανίζει αύξηση 0,8% στις πληρωμές (53,1% στο σύνολο - καταλαμβάνει την 3η θέση στη συνολική κατάταξη) και θεαματικό άλμα 4,8% στις συμβασιοποιήσεις, φθάνοντας στο σύνολο το 99%.

Πιο κάτω, στην δέκατη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με -την ίδια με την γειτονική της Π.

Ηπείρου -αύξηση πληρωμών 0,8% στο τρίμηνο (και συνολικές πληρωμές 35,8%, βρίσκεται στην 5η θέση στη συνολική κατάταξη) αλλά μικρότερη στις συμβασιοποιήσεις: 1,6% (60,2% στο σύνολο).

Στην ενδέκατη θέση βρίσκουμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αύξηση 0,7% στις πληρωμές (29,7% στο σύνολο, καταλαμβάνει την 9η θέση στη συνολική κατάταξη) αλλά θεαματικό άλμα 5,2% στις συμβασιοποιήσεις (65,7% στο σύνολο).

Στη δωδέκατη, προτελευταία, θέση αναφορικά με τις αυξήσεις πληρωμών στο τρίμηνο βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με +0,6% (33,5% στο σύνολο -στην 8η θέση της συνολικής κατάταξης), ωστόσο εμφανίζει μεγάλη αύξηση στις συμβασιοποιήσεις: +2,9%.

Στην δέκατη τρίτη, τελευταία, θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εμφανίζει μόλις 0,5% αύξηση στις πληρωμές (26,7% στο σύνολο -στη 12η θέση της συνολικής κατάταξης), αλλά μεγάλη αύξηση (2,9%) στις συμβασιοποιήσεις