Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

ΑΓΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΗ

Η υπόθεση Δασικοί Χάρτες που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και δικαίως έχει αναστατώσει εμάς τους αγρότες, αλλά και κάθε ιδιοκτήτη αγροτεμαχίων, έχει τρεις διαστάσεις
Πολιτική. Διότι το δασολόγιο ως μέρος του κτηματολογίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, πολύ δε περισσότερο όταν η πολιτεία έχει χρηματοδοτηθεί γι αυτό από τα κοινοτικά πλαίσια. Αυτός είναι και ο λόγος που το κτηματολόγιο εμπλέκεται με το μνημόνιο, ως υποχρέωση του ελληνικού κράτους και γι αυτό ένα τόσο σοβαρό θέμα, εξαιτίας του οποίου αμφισβητούνται περιουσίες και κόποι γενεών, κινδυνεύει να “κλείσει” με διαδικασίες κατεπείγουσες και συνοπτικές. Η σύνταξη λοιπόν του δασολογίου είναι απαραίτητη ώστε να οριοθετηθούν και να προστατευθούν τα δάση, αλλά και να σταματήσει το καθεστώς της ασάφειας με το οποίο κάποιοι επιτήδειοι έκαναν ΄΄μπίζνες΄΄. Αποτελεί όμως αναγκαία συνθήκη να συνταχθεί το δασολόγιο με τρόπο δίκαιο, όπως ταιριάζει σ΄ ένα κράτος που θέλει να είναι σύγχρονο και να σέβεται τους πολίτες του.

Read more...

Ο τάφος του πολεμιστή κρύβει δεσμούς φιλίας

ΧΩΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ- ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, δέκα ημέρες μετά την πρώτη τομή στο έδαφος, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ δέχτηκε στο κινητό της ένα αναπάντεχο μήνυμα: «Χτυπήσαμε χαλκό». Τα μέλη της ερευνητικής της ομάδας στον Ανω Εγκλιανό της Χώρας Μεσσηνίας είχαν μόλις βρει ένα χάλκινο αντικείμενο σε ασύλητο λακκοειδή τάφο. Ηταν η πρώτη ένδειξη ότι κάτι σπουδαίο κρυβόταν σε αυτόν τον ελαιώνα.

Η Σάρον Στόκερ μαζί με ερευνήτριες στον λακκοειδή τάφο. (Φωτογραφία: Department of Classics University of Cincinnati/ Υπουργείο Πολιτισμού)

Ακολούθησαν μήνες ανασκαφών σε άκρα μυστικότητα και ολονύχτιες βάρδιες φυλάκων για να κρατηθούν μακριά κάμερες και τυμβωρύχοι, ώσπου πριν από λίγες ημέρες τα κτερίσματα είδαν το φως της δημοσιότητας. Ενα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, σφραγιστικά δαχτυλίδια, ένας καθρέπτης και μια χρυσή αλυσίδα ήταν μερικά από τα αντικείμενα που συνόδευαν τον σκελετό πολεμιστή του 1.500 π.Χ.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής. (Φωτογραφία: Department of Classics University of Cincinnati/ Υπουργείο Πολιτισμού)

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε πλούτο προϊστορικά ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει εντοπιστεί τα τελευταία 65 χρόνια. «Είναι μοναδικό» λέει στην «Κ» η κ. Στόκερ, καθώς ξετυλίγει τρία φύλλα μουσαμά που προστατεύουν τον τάφο από τα βρόχινα νερά. Μπροστά μας αποκαλύπτεται ένας στενός λάκκος.

«Οταν το είδα για πρώτη φορά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα περνούσα πέντε μήνες εκεί μέσα», λέει ο συντηρητής Αλέξανδρος Ζώκος, βασικό στέλεχος της πολυμελούς ομάδας που εργάστηκε στην ανασκαφή. «Ηταν κουραστικό γιατί έπρεπε να κάτσεις σε μικρό χώρο και να δουλέψεις με εύθραυστα υλικά».

Βίντεο: Η αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ μιλάει για τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης

Η κ. Στόκερ μαζί με τον σύζυγό της Τζακ Ντέιβις, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, διευθύνουν τη διεθνή αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που ερευνά στην περιοχή, με τη συμμετοχή Ελλήνων συντηρητών και αρχαιολόγων. Το ανασκαφικό πρόγραμμα διεξάγεται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Οι έρευνες στην περιοχή του τάφου (αριστερά) ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο. Τη διεθνή ερευνητική ομάδα διευθύνουν οι αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ (δεξιά). (Φωτογραφίες: Department of Classics University of Cincinnati/ Υπουργείο Πολιτισμού και Robert McCabe)

«Είμαστε προνομιούχοι που η κοινωνία μας αγκάλιασε και διευκόλυνε τη δουλειά μας» αναφέρει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος. «Χωρίς και τη δική τους βοήθεια δεν θα τα καταφέρναμε».

Το καλοκαίρι, εξαιτίας των capital controls δυσκολευόταν να εξοφλήσει εγκαίρως τα έξοδα της πολυμελούς αποστολής. Ωστόσο, η τοπική αγορά τους έδωσε πίστωση χρόνου. Τους έδεναν άλλωστε δεσμοί εμπιστοσύνης και βαθιάς πολυετούς φιλίας που ισχυροποιήθηκαν από γενιά σε γενιά, από τότε που οι παππούδες κατοίκων της περιοχής εργάζονταν και πάλι με Αμερικανούς αρχαιολόγους στην ίδια γη.


Read more...

Πρωτοποριακές καλλιέργειες στην Πηνεία!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΛΑΓΑΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

Πρωτοπορεί, ρισκάρει, πειραματίζεται και βρίσκει διέξοδο στην οικονομική κρίση, επενδύοντας σε πρωτότυπες καλλιέργειες που ευδοκιμούν στην Ελληνική γη.

Ο λόγος για το βιοκαλλιεργητή και πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λαγανά του δήμου Ήλιδας κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος καινοτομεί και είναι ίσως ο μοναδικός αυτή τη στιγμή στην περιοχή που πήρε το ρίσκο και καλλιεργεί… βιολογικές φακές!

Μία πρωτότυπη καλλιέργεια που δεν την συναντάς εύκολα στη χώρα μας, ο ίδιος ωστόσο το τόλμησε και φαίνεται ότι δικαιώνεται, αφού η πρώτη ‘απόπειρα’ απέδωσε καρπούς.

Read more...

Τί θα γίνει με αυτόν τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας;

κομμουνιστή δήμαρχο

Τι θα γίνει με αυτόν τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας; Αυτόν τον… πως τον λένε ξερωγω… Πελετίδη… έχει κάνει σοβιέτ την Πάτρα… χαλάει και η πιάτσα… δεν έχει το θεό του… ΕΛΕΟΣ πχια…

Άκουσον άκουσον!

Κάνει διανομή φαγητού κατ’ οίκον σε όσους είναι άποροι και αδυνατούν είτε λόγω αναπηρίας είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας να βγουν έξω από τα σπίτια τους!

Δεν φτάνει που τους ταΐζουμε πρέπει να τους το πάμε και στο σπίτι! ΗΜΑΡΤΟΝ!!! Σε όλους τους άπορους εξασφάλισε την καθημερινή διατροφή τους. Γίνονται αυτά;

Read more...

Λίπανση ελιάς

Γενικές Κατευθύνσεις

Άζωτο

Το άζωτο αποτελεί για την ελιά το σπουδαιότερο στοιχείο και επηρεάζει άμεσα τόσο τη βλάστηση όσο και την καρποφορία της. Έμμεσα, μπορεί να επηρεάσει και το βαθμό παρενιαυτοφορίας των δένδρων. Η αντίδραση των ελαιόδενδρων στη χορήγηση αζώτου είναι ιδιαίτερα εμφανής σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας και όταν η εδαφική υγρασία δεν αποτελεί έντονο περιοριστικό παράγοντα. Έτσι, ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους και την εδαφική υγρασία, συνιστάται ετήσια χορήγηση αζώτου 500-1500 γρ Ν/δένδρο ή 5-15 κιλά Ν/στρέμμα (1 κιλό Ν = 5 κιλά περίπου θειικής αμμωνίας, 3 κιλά νιτρικής αμμωνίας, 4 κιλά ασβεστούχου αμμωνίας ή 2 κιλά ουρίας). Ο υπολογισμός ανά δένδρο προτιμάται για αραιής φύτευσης ελαιώνες, ενώ ο υπολογισμός κατά στρέμμα για ελαιώνες πυκνής φύτευσης (πάνω από 10 δένδρα/στρέμμα).

Σε μη αρδευόμενους ελαιώνες, η ετήσια βροχόπτωση και η διαθέσιμη εδαφική υγρασία παίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους της αζωτούχου λίπανσης:

α) Σε περιοχές με μέση ετήσια βροχόπτωση κάτω από 400 mm, η χορήγηση αζώτου πρέπει να γίνεται με προσοχή. Για τις περιοχές αυτές έχει προταθεί χορήγηση 100 γρ Ν/δένδρο/100 mm βροχής (ή 1 κιλό Ν/στρέμμα/100 mm βροχής).

β) Σε περιοχές με μέση ετήσια βροχόπτωση 400-700 mm, η χορηγούμενη ποσότητα αζώτου μπορεί να αυξάνεται αναλογικά μέχρι 1500 γρ N/δένδρο.

γ) Σε περιοχές με ετήσια βροχόπτωση πάνω από 700 mm, ή αρδευόμενους ελαιώνες, χορηγείται άζωτο ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους, μέχρι 1500 Ν/δένδρο.


Read more...