Χώρα Μεσσηνίας - Chora Messinias

.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ "Η ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ η ΧΩΡΑ του ΝΕΣΤΟΡΟΣ" Συμμετέχουν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Παραδοσιακών Χορών ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Δρ Χημικός Μηχανικός-Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου Μεσσηνίας ΚΑΜΕΡΑ - ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ, Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΚΟ, ΜΟΥΣΑΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Κανονάκι - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΑ Κλαρίνο - ΚΩΝ. ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: BG & DG ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ c+p 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - NESTOR PALACE

3D αναπαράσταση του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό Πυλίας, γνωστό ως Ανάκτορο του Νέστορα. Περίπου 1300-1200 π.Χ

.

Συμφώνησαν για το πώς θα μας πάρουν τα σπίτια

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ κουαρτέτου και ελληνικής κυβέρνησης λίγο πριν τις 2 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απόλυτη προστασία των κατοικιών αντικειμενικής αξίας μέχρι 170.000€ που θα υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη σε συνδυασμό με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Εικόνες Ισπανίας αναμένεται να δούμε και στη χώρα μας

του Κώστα Εφήμερου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλήρης προστασία αφορά μόνο το 25% των κατοικιών (γίνεται λόγος για περίπου 100.000 στεγαστικά δάνεια) αντικειμενικής αξίας μέχρι 170.000€ και με σκληρά εισοδηματικά κριτήρια. 8.180€ για άγαμο, 13.917€ για ζευγάρι και 20.639€ για τετραμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση δηλαδή έκανε μεγάλα βήματα υποχώρησης σε σχέση με τον αρχικό της σχεδιασμό καταφέρνοντας ωστόσο να αποσύρει μερικές από τις τρομακτικές αιτιάσεις των πιστωτών που ουσιαστικά θα ακύρωναν οποιαδήποτε προστασία.

Read more...

Βοσκότοπος μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Πύλο

Ο Τόπος που βρέθηκε ο τάφος

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΤΟΝΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

(Για τον τόπο που βρέθηκε ο ασύλητος Μυκηναϊκός τάφος στη Μεσσηνία)

Ένας αρχαιολόγος, όπως και κάθε επιστήμων, πρέπει να είναι λεπτομερειακός και ακριβολόγος μέχρις εσχάτων. Πρέπει να περιβάλει τις περιγραφές και τις ανακοινώσεις που κάνει για τα ευρήματα του με αληθινή ευλάβεια τόπου και χώρου μεταξύ των άλλων.

Μια μεγάλη πληγή, ένα μεγάλο λάθος γεωγραφικού τόπου στην Ιστορία των Μυκηναϊκών ευρημάτων του Βασιλείου του Νέστορος, αλλά και αυτού του Ανακτόρου του θεωρούμενου του Νέστορος, είναι η ονομασία της πόλεως, που ευρέθησαν οι τάφοι, το παλάτι και τώρα τελευταίως ο ασύλητος τάφος από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Όλα τα ανωτέρω βρέθηκαν στην ΧΩΡΑ, που ανήκει στην επαρχία Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Γίνεται σύγχυση μεταξύ της Αρχαίας Πύλου του κέντρου του βασιλείου του Νέστορος και της σημερινής μικρής πόλεως της Πύλου που δεν υπήρχε τότε, αλλά έχει ιστορία 150 χρόνων. Ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, όμορφο ίσως με άλλο όνομα που ανήκε στην επαρχία Πυλίας, αλλά άσχετο με την αρχαία Πύλο του Νέστορος που βρίσκεται στην Τριφυλία!!!

Όλα τα σημερινά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν τον αληθινό τόπο ευρέσεως του τάφου που είναι η Χώρα Τριφυλίας αλλά αναφέρουν το όνομα της Πύλου που απέχει 22 χιλιόμετρα μακριά. Ούτε το λιμάνι της σημερινής Πύλου χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαιότητα αλλά η καθέλκυση των πλοίων του Νέστορος γινόταν στο ενδιάμεσο εμφανές σημείο μεταξύ των χωριών Ρωμανού και Πετροχωρίου.

Στην Χώρα Τριφυλίας βρίσκεται το Μουσείο όπου φυλάσσονται τα ευρήματα του Ανακτόρου και των τάφων, βασιλικών και μη και γι’ αυτό τον επέλεξαν οι μεγάλοι Αρχαιολόγοι Κάρολος Μπλέγκεν, Σπυρίδων Μαρινάτος, Μαίρη Ρόνσον και άλλοι.

Είναι λυπηρό σήμερα να απογυμνώνεται από τα περίφημα μοναδικά στον κόσμο εκθέματα του, να μεταφέρονται αλλού με δόλιο και σκοτεινό τρόπο, να αφήνεται στην τύχη του το Μουσείο και να στοιβάζονται θαυμάσια ευρήματα στις αποθήκες.

Πρέπει οι κάτοικοι της Χώρας, αλλά και οι Αρχαιολόγοι που η τύχη τους βοήθησε να βρουν τους θησαυρούς στον ασύλητο τάφο, η Εφορεία στην οποία ανήκει η Χώρα και το Υπουργείο Πολιτισμού, να βοηθήσουν να επιστραφούν στο τόπο που ευρέθησαν τα χρυσά κτερίσματα του μοναδικού νεκρού άρχοντα που ήταν θαμμένος εκεί. Είναι ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ να μη σέβονται τον τόπο του τάφου του νεκρού. Στην Ιταλία οι Bruzi του Piazi τα δύο μπρούτζινα αγάλματα που βρέθηκαν κοντά στο Ρήγιο παρέμειναν στην Φλωρεντία για δύο χρόνια για την συντήρηση τους και τα επανέφεραν εκεί που ευρέθησαν.

Το κακό κάνουν και οι οδηγοί χαρτών, καθώς και οι κάτοικοι της μικρής γνωστής πόλεως Πύλου να σαμποτάρουν και να αγνοούν τη Χώρα και το Μουσείο της συστηματικά και μεθοδευμένα. Τώρα τελευταία και οι οδηγοί του θαυμάσιου Ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Costa Navarino” αν και υδρεύεται από την Χώρα, σκανδαλωδώς την αγνοούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η Χώρα δυστυχώς δεν έχει καλούς τοπικούς άρχοντες σε σημείο που αλλοιώνεται και η ιστορία του τόπου. Είναι ανεπαρκείς και άσημοι θλιβερά και ατελείωτα αδιαφορούν, και ενώ η Χώρα είναι πολυαριθμότερη σε έκταση πόλη δεν έγινε πρωτεύουσα του Καλλικρατικού Δήμου. Είναι πάντοτε αδικημένη και αγνοημένη.

Για την αλήθεια και την αποκατάσταση της αδικίας

Βούλα Λαμπροπούλου

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Καταπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Χώρα Μεσσηνιας

Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Τζακ Λ. Ντέιβις και της Σάρον Ρ. Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στην Πελοπόννησο.

Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια.

Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψήφοι από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.

Read more...

Ο Ερωτόκριτος με 77 καλλιτέχνες


ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 77 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ 40 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
77 καλλιτέχνες, 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής και ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, συνθέτουν τον καμβά της δράσης και της δημιουργίας του «εναλλακτικού» video «Παίζουμε Οικολογικά -- Ζούμε Λογικά -- Ενεργούμε Ομαδικά»! ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ - ΣΤΙΧΟΙ

Read more...