Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Η ΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ (1715-1821) Μέρος 16ο

imageΗ ανατολική λεγεώνα
Η κατάληψη του Μυστρά Στην Προσηλιακή Μάνη σχηματίστηκε η Ανατολική Λεγεώνα, στην οποία αποσπάστηκαν 20 Ρώσοι στρατιώτες με το λοχαγό Μπάρκωφ και τον Ελληνα υπολοχαγό Ψαρό, ο οποίος ήταν πλοίαρχος σε εμπορικό σκάφος και όταν πληροφορήθηκε για τη ρωσική εκστρατεία στην Πελοπόννησο έσπευσε να ακολουθήσει. Η λεγεώνα αυτή πρώτα αντιμετώπισε τους Τουρκοβαρδουνιώτες, οι οποίοι πανικόβλητοι έφυγαν για να φυλαχθούν στο Μυστρά. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά το κάστρο του Πασσαβά, στην πορεία της Ανατολικής Λεγεώνας προς το Μυστρά. Ισως αυτό σημαίνει ότι σε προηγούμενο χρόνο είχε εγκαταλειφθεί από τους Τούρκους.

Νέα ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Σ’ όλους τους λαούς και πολιτισμούς ανέκαθεν, υπήρξαν άνθρωποι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα, τους οποίους κάποιες ομάδες ανθρώπων αμαύρωσαν την εικόνα τους επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα...
Τοπικά 15,7 εκατ. ευρώ πληρώνει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 11.248 αγρότες για Αποζημιώσεις
15,7 εκατ. ευρώ πληρώνει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 11.248 αγρότες για Αποζημιώσεις Αποζημιώσεις 15.674.005 ευρώ πρόκειται να καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 11.248 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο υπέστη ζημίες από διάφορα αίτια. Με βάση την...
Τοπικά Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!!
Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!! Το τρόπο με τον οποίο ο δήμος Πύλου – Νέστορος αντιλαμβάνεται την έννοια της τοπικής Μεσογειακής διατροφής, αποδεικνύει φωτογραφία από εκδήλωση που έγινε στην Κορώνη στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ...

Άρθρο του M. Γλέζου στη Die Welt 06/05/2013

Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα
Die Welt στις 6/5/2013, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς αναγνώστες της εφημερίδας, γιατί είναι δίκαιο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που οφείλει το γερμανικό κράτος στην Ελλάδα αλλά και πώς αυτή η πράξη εξυπηρετεί «την Ευρώπη της αλληλεγγύης»
«Τον προσεχή Σεπτέμβριο κλείνω τα 91. Αρχίζω να γράφω αυτό το κείμενο 72 χρόνια ακριβώς από τη μέρα που είδα τους Γερμανούς, πάνοπλους, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, να μπαίνουν στην Αθήνα. Ήταν 27 Απριλίου του 1941. Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες της εφημερίδας ήταν τότε αγέννητοι. Όμως εγώ ήμουν ήδη 19 χρόνων. Δεν έχω καιρό, λοιπόν, ούτε για ψέματα ούτε για μισές αλήθειες. Θα ήθελα να σας είχα κοντά μου, έναν-έναν, να σας μιλήσω γι' αυτά που έζησα, που άκουσα, που είδα. Θα αρκεστώ, ωστόσο, να μοιραστώ από εδώ, μαζί σας, μόνο κάποια από αυτά. Μετά, ίσως μπορούμε να κοιταχτούμε αναμεταξύ μας με διαφορετικό βλέμμα...

Διαβάστε περισσότερα...

H ιστοριούλα του Wörgl

Στη πόλη, το 1931 εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) και ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους.
Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Διαβάστε περισσότερα...

Γεμάτη κινδύνους η διαδικτυακή «γειτονιά»

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που γιορτάζεται σήμερα 11η χρονιά σε περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδεικνύει μια ανησυχητική αλήθεια: το Facebook βρέθηκε πρώτο στη λίστα των καταγγελιών για παράνομη δραστηριότητα μεταξύ των κοινωνικών δικτύων, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, αφού είναι το πλέον δημοφιλές και έχει προφανώς τις λιγότερες δικλίδες ασφαλείας.

«Ολοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο (Let's create a better Internet together!)» είναι το σύνθημα του φετινού γιορτασμού αλλά, όπως δείχνει έρευνα του Saferinternet.gr, το Facebook, όπως και άλλα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως, με εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, έχουν γίνει πόλος έλξης διαφόρων παράνομων δραστηριοτήτων.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης, κάτι που συνδέεται άμεσα με την παραβίαση προφίλ χρηστών (όπου τρίτοι αποκτούν πρόσβαση σε προφίλ χωρίς την άδεια των χρηστών). Παρουσιάζονται, επίσης, κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber-bullying) τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικες. Συχνό φαινόμενο είναι και η αναδημοσίευση φωτογραφικού υλικού μελών χωρίς την άδειά τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Περι Χρήματος

Και όσοι θέλουν, ας συνεχίσουν και με το δεύτερο μέρος του άρθρου, όπου βλέπουμε το Χρήμα ιστορικά, στο παρόν και ως ένα μέσο συναλλαγής που έγινε αυτοσκοπός του σύγχρονου ανθρώπου, βλέποντας συγχρόνως και κάποιες εναλλακτικές:

Screenshot

Το χρήμα, μετά τις θρησκείες, είναι μια από τις άχρηστες εφευρέσεις του ανθρώπου. Και πως να μην είναι ή μάλλον να μη καταλήξει ετσι, όταν το μέσον γίνεται σκοπός.
Ο William Gus, είχε γράψει ένα δοκίμιο με τίτλο: Εxile, το περιέγραφε πιο… διεθνιστικά, μα ακριβολογικά, υπό την έννοια του έλεγχου αυτού:

Χρήμα: Το δημιουργούν οι Ιάπωνες, ασχολούνται με το λαθρεμπόριό του στο Χονγκ Κονγκ, το ξεπλένουν στη Σιγκαπούρη, το αισθητικοποιούν οι Ιταλοί, το χάνουν οι Αμερικανοί, το αρωματίζουν οι Γάλλοι, το μαρκάρουν οι Γερμανοί, το ποθούν οι Ρώσοι, το ανταλλάσσουν οι Κινέζοι και στη θέα του μορφάζουν οι Άγγλοι.

Συνεχίζοντας αναφέρει:

Το χρήμα είναι τώρα η πατρίδα μας. Πάμε εκεί που πάει – ακολουθούμε την κίνηση των μετρητών.

Αρκετοί ισχυρίζονται πως χάρη στο χρήμα η ανθρωπότητα, κατάφερε να σχηματίσει οργανωμένες κοινωνίες, κάτι που σαφώς είναι λάθος και μη ιστορικά αποδεκτό.

Διαβάστε περισσότερα...

Ρε συ..μας δουλεύουν;

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση σοκ για νέους - "σκλάβους"

anergia_400"Δουλέψτε τζάμπα για ένα χρόνο", είναι η πρόταση του ΚΕΠΕ, προκειμένου να μειωθεί η νεανική ανεργία. Στα σκαριά η κατάργηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή των 500 περίπου ευρώ. Αναλυτικά οι "ευρωπαϊκές" προτάσεις

Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από τη πρόσληψή τους, προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις και προγράμματα επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, προτείνει το ΚΕΠΕ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από τη πρόσληψή τους, προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών".


Διαβάστε περισσότερα...