Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Η Μάνη στη δεύτερη τουρκοκρατία 5ο μέρος (1715-1821)

ag_theodoroiΝέα εποχή για τη Μάνη

Στη Μάνη με τη νέα τουρκική κατάκτηση του 1715 δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες, που δεν υπήρχαν πριν από το 1670, τότε που χτίστηκαν τα τουρκικά κάστρα της Ζαρνάτας και της Κελεφάς. Δεν ήταν μόνο οι καπετάνιοι που ασκούσαν διοίκηση σε μια περιοχή σαν τοπικοί ηγεμονίσκοι, αλλά υπήρχαν πολλές ακόμη διαφορές.

Νέα 4 χρόνια από το «μαύρο»: Οι ήρωες είναι ήρωες και όταν ηττώνται
4 χρόνια από το «μαύρο»: Οι ήρωες είναι ήρωες και όταν ηττώνται Αυτό το κλάμα υπάρχει ακόμα μέσα μου. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει να ξεχνάει το κλάμα για να μπορεί να συνεχίζει να ζει, έχει ένα ειδικό κουτάκι που...
Νέα Αρχαίοι ιοί και βακτήρια ξυπνούν με το λιώσιμο των πάγων
Αρχαίοι ιοί και βακτήρια ξυπνούν με το λιώσιμο των πάγων Μαζί με τους ανθρώπους, οι ιοί και τα βακτήρια εξελίσσονται. Από τη βουβωνική πανώλη μέχρι την ευλογιά, έχουμε μάθει να αμυνόμαστε και αυτοί έχουν ανακαλύψει νέες οδούς για να μας μολύνουν....
Νέα Ενα μάτσο Ποκοπίκοι
Ενα μάτσο Ποκοπίκοι Ανήμερα Πρωτομαγιάς ο Τσίπρας συμφώνησε για το νέο πακέτο μέτρων. Ανήμερα Πρωτομαγιάς έστειλε την αργία της Κυριακής στη Γυάρο, αποδέχθηκε την υποπρολεταριοποίηση της εργασίας και ύστερα πήγε στην...

Δήλωση Πετράκου για το λιγνιτωρυχείο

petrakos_400

Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην αυριανή συνεδρίαση του (Δευτέρα 16/7) μια επιλογή έχει, αν δεν θέλει να συνδέσει την παρουσία και τη δράση του με τον κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσσηνίας, να καταψηφίσει την Μ Π Ε και να απορρίψει οριστικά τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στο Χωματερό και τη Φαλάνθη της Δ Ε Κορώνης. Κάθε άλλη επιλογή καθιστά το Περιφερειακό Συμβούλιο υπόλογο στην κοινωνία της περιοχής και όλης της Μεσσηνίας και δεν έχει καμία δικαιολογία διότι, πέραν

α) της καταστροφής της περιοχής που είναι το μέγιστο

β) της καθολικής αντίθεσης των πολιτών και των φορέων της Μεσσηνίας

γ) της αρνητικής γνωμοδότησης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Π Ε Μεσσηνίας

δ) της αποκάλυψης στη Βουλή το Μάρτη ότι η Δ Ε Η ούτε γνωρίζει για την «επένδυση» αυτή, ούτε έχει ανάγκη από κάρβουνο αλλά κι ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω κάρβουνο στα «καζάνια» της Μεγαλόπολης. Συνεπώς κανένα όφελος δεν υπάρχει για την εθνική οικονομία και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Υπάρχουν και δυο θέματα ηθικής και πολιτικής «τάξης» και με νομικές προεκτάσεις.

α) οι αποστάσεις από τους οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού είναι μικρότερες από αυτό που επιτάσσει η νομοθεσία,

β) ο «επενδυτής» εν γνώσει της αρνητικής θέσης διαχρονικά των κυβερνήσεων για την εν λόγω καταστροφική «επένδυση» φέρνει πρόταση μόνο για 477 στρέμματα από τα 1500 στρέμματα, για να μην είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ουσιαστικά δηλαδή κάνει κατάτμηση» γιατί προφανώς εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο να περάσει την καταστροφική για την περιοχή πρόταση του.

Θα νομιμοποιήσει λοιπόν το Π.Σ. μια καραμπινάτη πρόθεση εξαπάτησης εκ μέρους του επενδυτή; Αν ναι οι ευθύνες του θα είναι βαρύτατες. Συνεπώς όλοι οι λόγοι και όλα τα δεδομένα οδηγούν σε μια πρόταση απόφασης «όχι στην καταστροφική δημιουργία των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Δ. Ε. Κορώνης» φυσικά για όσους θέλουν να συμβάλουν στην πρόοδο και όχι στη καταστροφή άλλα και στην τήρηση της νομιμότητας.

Ελευθερία

Η Αγία Κυριακή στην Αγυιά στο Μουζάκι

agia_kyriaki

Στις 7 Ιουλίου είναι η γιορτή της Αγίας Κυριακής και για αυτό το λόγο πολλοί πιστοί ανεβαίνουν στο βουνό Αγιά που βρίσκεται πάνω από το χωριό Μουζάκι Μεσσηνίας το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού.Από το απόγευμα της παραμονής πολλοί ανεβαίνουν στο βουνό παρακολουθούν τον εσπερινό και μετά αρχίζουν να στήνουν τα πρόχειρα καταλύματα ανάβουν και τις φωτιές για να ζεσταθούν γιατί αν και Ιούλης μήνας κάνει κρύο.Η εκκλησία που βρίσκεται εκεί είναι μικρή και κοντή και όχι πολύ ευρύχωρη, για αυτό το λόγο κατά την διάρκεια της λειτουργίας σχεδόν κανείς δεν κάθεται μέσα και χρονολογείται από πολύ παλιά.Για να φτάσει κάποιος εκεί μπορεί με δύο τρόπους.Ο πρώτος είναι να διαθέτει ένα καλό αυτοκίνητο τύπου 4χ4 και να κάνει μία απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων σε ένα κακοτράχαλο δρόμο και μετά να αρχίσει το μονοπάτι για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα.Ο δεύτερος τρόπος είναι να αφήσει το αυτοκίνητο στο  Μουζάκι και να περπατήσει τον χωματόδρομο και όπως είπαμε πιο πριν να συνεχίσει στο μονοπάτι.Το να περπατήσει κάποιος σε αυτό το μονοπάτι είναι μια εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη και σίγουρα θα εντυπωσιαστεί.Από την αρχή του μονοπατιού έως και την κορυφή του βουνού όπου είναι και η εκκλησία η διάρκεια της διαδρομής με λίγες ενδιάμεσες στάσεις είναι  περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά ενώ το κατέβασμα είναι ένα τέταρτο λιγότερο.Από την κορυφή του βουνού η θέα είναι μαγευτική.Από εκεί εάν δεν υπάρχει θολότητα  φαίνεται ακόμα και η Ζάκυνθος. Λίγο πιο πέρα υπάρχει ένα σημείο το οποίο έχει σημαδευτεί πιθανώς από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και σίγουρα δηλώνει πως είναι το υψηλότερο σημείο σε εκείνο το μέρος.Από κάτω από το βουνό φαίνονται τα χωριά Πύργος Τριφυλίας,Μουζάκι, Αμπελόφυτο (Αγορέλιτσα) και η Μαραθούπολη με την νήσο Πρώτη και παράλληλα ξεδιπλώνεται όλος ο κάμπος.Τέλος αξιοσημείωτο ο σταυρός που βρίσκεται εκεί και λειτουργεί με ηλιακό φως και το βράδυ φαίνεται από τα γειτονικά χωριά.

Διαβάστε περισσότερα...

Κομισιόν για Ελλάδα: Μια θλιβερή πραγματικότητα σε αριθμούς

greece-peina_400.Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 25%, ενώ το 68% του πληθυσμού στη χώρα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια ώρα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στη ΕΕ, οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 400.000 το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Την ίδια περίοδο στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΡΟΧΙΝΟΥ) !!!

nero1_400Αιτία εξέγερσης αποτελεί η υπουργική απόφαση, που βάζει τις βάσεις για την πλήρη εφαρμογή του διατροφικού κώδικα στην ελλάδα - δηλαδή το σχέδιο για τον απόλυτο έλεγχο και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και της τροφής και υπεγράφη στις 11 Απριλίου.
Πρόκειται για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 150559/10-6-2011,που αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
H καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας χρήσης νερού είναι η 16η Ιουνίου 2012.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΝ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Η ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ MΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ...ΤΑ ΧΑΣΕΙ

Διαβάστε περισσότερα...

Η καστροπολιτεία της Μεθώνης

methoni_castle_burtzi_1_400Η καστροπολιτεία, ένα από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου, είναι χτισμένη σε θέση που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Σε διάφορα σημεία των μεσαιωνικών τειχών υπάρχουν είτε τμήματα αρχαίας τειχοδομίας στην αρχική θέση τους είτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σε μεταγενέστερη χρήση. Οι Ενετοί και οι Τούρκοι, που κατέλαβαν την πόλη ύστερα από μακραίωνη βυζαντινή παρουσία και βραχύβια φραγκική κατοχή, συμπλήρωσαν τις παλαιότερες οχυρώσεις ή και χρησιμοποίησαν αρχαία μέλη στην κατασκευή των οχυρωματικών έργων τους. Οι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν το κάστρο της Μεθώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους. Η Μεθώνη απελευθερώθηκε από το εκστρατευτικό σώμα του γάλλου στρατηγού Νικολά Ζοζέφ Μεζόν το 1828.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντός του κάστρου της Μεθώνης παρουσιάζουν τα ενσωματωμένα στη βάση του εσωτερικού τείχους σκαλιστά ενετικά λιοντάρια (15ος αιώνας), τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο παλαιοχριστιανικός γρανιτένιος κίονας (η «στήλη του Μοροζίνι»), τα ερείπια οθωμανικών λουτρών και τα ερείπια οικήματος που υπήρξε κατάλυμα του Ιμπραήμ πασά.

Διαβάστε περισσότερα...

Προαπαιτούμενα ελπίδας

varoufΤην περασμένη Κυριακή, η παράταξη του Μνημονίου ηττήθηκε κατά κράτος. Την Δευτέρα που ακολούθησε άρχισε να προδιαγράφεται μια δεύτερη ήττα: η ήττα της Αντι-μνημονιακής παράταξης. Έτσι είναι. Στον καιρό της Κρίσης είναι πολύ εύκολο να έχουμε μόνο ηττημένους. Τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό στίβο. (Αυτή δεν ήταν άλλωστε η μοίρα των λαών την δεκαετία του 1930, η οποία ακολούθησε μετά το 2008 της εποχής εκείνης; Μετά το 1929; Τότε δεν ηττήθηκαν μαζί τόσο οι συντηρητικοί-μεν-φιλελεύθεροι-δε αστοί όσο και η Αριστερά;)

Η ήττα της παράταξης του Μνημονίου οφείλεται σε κάτι πολύ απλό: Η λογική του Μνημονίου δεν μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων (όσο χρηστή και αποτελεσματική να ήταν η διακυβέρνηση των δύο μνημονιακών κυβερνήσεων που είχαμε) να πετύχει τον βασικό στόχο του Μνημονίου: την αποτροπή – μέσω τεράστιων δανείων και αυστηρής λιτότητας – της πτώχευσης του δημοσίου και της περαιτέρω βύθισης της πραγματικής οικονομίας στην όλο και επιταχυνόμενη Ύφεση. (Πόσο δε μάλιστα που η εν λόγω διακυβέρνηση κάθε άλλο παρά αποτελεσματική ήταν!)

Διαβάστε περισσότερα...