Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Μυκηναϊκός Πολιτισμός

0 ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ    πήρε το όνομά του από τις Μυκήνες, το μικρό βραχώδη λόφο που βρίσκετα στην αργολική γη, ανάμεσα στο λόφο του Προφήτη Ηλία (805μ.) βόρεια και της Σάρας (660μ.) στο νότο, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρυτής, των Μυκηνών ήταν ο Περσέας, γιος του Δια και της Δαναης. O Χ.Τσούντας, ανασκαφέας των Μυκηνών, είχε επισημάνει ότι έξω από την ακρόπολη είχε βρεθεί επιγραφή που μαρτυρεί την ύπαρξη ιερού, αφιερωμένου στον Περσέα.

 Πηγή: http://www.nationalgeographic.gr/iee/

Νέα ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Σ’ όλους τους λαούς και πολιτισμούς ανέκαθεν, υπήρξαν άνθρωποι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα, τους οποίους κάποιες ομάδες ανθρώπων αμαύρωσαν την εικόνα τους επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα...
Τοπικά 15,7 εκατ. ευρώ πληρώνει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 11.248 αγρότες για Αποζημιώσεις
15,7 εκατ. ευρώ πληρώνει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 11.248 αγρότες για Αποζημιώσεις Αποζημιώσεις 15.674.005 ευρώ πρόκειται να καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 11.248 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο υπέστη ζημίες από διάφορα αίτια. Με βάση την...
Τοπικά Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!!
Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!! Το τρόπο με τον οποίο ο δήμος Πύλου – Νέστορος αντιλαμβάνεται την έννοια της τοπικής Μεσογειακής διατροφής, αποδεικνύει φωτογραφία από εκδήλωση που έγινε στην Κορώνη στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ...

Σύνταξη στα 66 Ολα τα μέτρα του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ

Σύνταξη στα 66
Νέο σκληρό Ασφαλιστικό κρύβεται στη λίστα των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 την οποία θα παραδώσει σήμερα στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Περιλαμβάνει αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015), νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία.
Διαβάστε περισσότερα...

Δόλια ο Βρούτσης προσπαθεί να «κουρέψει» το εφάπαξ μας

troikaΠΟΕ-ΟΤΑ:

Με «ύπουλο και δόλιο τρόπο» η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιχειρούν να μειώσουν το εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται από τον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, «έγιναν αναλογιστικές εκτιμήσεις "κομμένες" και "ραμμένες" στα μέτρα που θέλουν να περάσουν σε βάρος των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αυτό σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας πως «είναι αποφασισμένη να εναντιωθεί σε τέτοιου είδους πρακτικές και να αγωνισθεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων».

Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν 150 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

louketo_sxolesΣχέδιο με την κωδική ονομασία «Αθηνά» έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Βίβιαν Μπενέκου στο Εθνος της Κυριακής έχει ως εξής: “Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες, που φαίνονται ώριμες για κάτι τέτοιο. Τα πρώτα λουκέτα στα ΑΕΙ θα μπουν εντός του 2013.

Διαβάστε περισσότερα...

Ετσι έσκασε η φούσκα της δανειακής ευημερίας

foyska_akinitwn_400Το Σεπτέμβριο του 2008 όταν κατέρρευσε η Λίμαν Μπράδερς, μια από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, ελάχιστοι αντιλήφθηκαν τις συνέπειες που θα είχε η χρεοκοπία αυτή τόσο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζούσαν την “μπελ επόκ” της δανειακής ευημερίας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι τράπεζες δάνειζαν πολίτες και κράτη με μοναδικό κριτήριο την εγγραφή λογιστικών κερδών στους ισολογισμούς τους. Προσδοκώντας ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη έδιναν ολοένα και πιο επικίνδυνα δάνεια. Για την ακρίβεια αρκετά χρόνια πριν το 2008 οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε πολίτες και κράτη που δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν. Παρείχαν δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο ακόμα και σε ανέργους ή ημιαπασχολούμενους. Παρείχαν δάνεια ακόμα και σε κράτη που δεν παρήγαγαν τίποτα περισσότερο από σκάνδαλα και διαφθορά. Ηταν λοιπόν θέμα χρόνου πότε και πού θα σκάσει η φούσκα της δανειακής ευημερίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν αυθορμήτως στη Μαδρίτη

ImageΙσπανία —  Πολλές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσα στους οποίους πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτές, διαδήλωσαν αυθορμήτως στη Μαδρίτη, όπως είχαν κάνει και την Κυριακή, κατά του προγράμματος δραστικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας, έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου."Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία", φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας ένα από τα εμβληματικά συνθήματα των διαδηλώσεων που πολλαπλασιάζονται στη χώρα. Οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Twitter με τη λέξη κλειδί "#graciasfuncionarios".

"Είναι απαράδεκτο. Τα προβλήματα του ισπανικού κράτους δεν οφείλονται στους δημόσιους υπάλληλους. Δεν είναι δικό μας λάθος. Δεν είναι λογικό. Είναι άδικο και άνανδρο", λέει ο Μιγκέλ Κοντρέρας, ένας 28χρονος νοσηλευτής που ήρθε από την περιφέρεια της Καστίλλης Λα Μάντσα, στο κέντρο της Ισπανίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση Πετράκου για το λιγνιτωρυχείο

petrakos_400

Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην αυριανή συνεδρίαση του (Δευτέρα 16/7) μια επιλογή έχει, αν δεν θέλει να συνδέσει την παρουσία και τη δράση του με τον κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσσηνίας, να καταψηφίσει την Μ Π Ε και να απορρίψει οριστικά τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στο Χωματερό και τη Φαλάνθη της Δ Ε Κορώνης. Κάθε άλλη επιλογή καθιστά το Περιφερειακό Συμβούλιο υπόλογο στην κοινωνία της περιοχής και όλης της Μεσσηνίας και δεν έχει καμία δικαιολογία διότι, πέραν

α) της καταστροφής της περιοχής που είναι το μέγιστο

β) της καθολικής αντίθεσης των πολιτών και των φορέων της Μεσσηνίας

γ) της αρνητικής γνωμοδότησης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Π Ε Μεσσηνίας

δ) της αποκάλυψης στη Βουλή το Μάρτη ότι η Δ Ε Η ούτε γνωρίζει για την «επένδυση» αυτή, ούτε έχει ανάγκη από κάρβουνο αλλά κι ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω κάρβουνο στα «καζάνια» της Μεγαλόπολης. Συνεπώς κανένα όφελος δεν υπάρχει για την εθνική οικονομία και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Υπάρχουν και δυο θέματα ηθικής και πολιτικής «τάξης» και με νομικές προεκτάσεις.

α) οι αποστάσεις από τους οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού είναι μικρότερες από αυτό που επιτάσσει η νομοθεσία,

β) ο «επενδυτής» εν γνώσει της αρνητικής θέσης διαχρονικά των κυβερνήσεων για την εν λόγω καταστροφική «επένδυση» φέρνει πρόταση μόνο για 477 στρέμματα από τα 1500 στρέμματα, για να μην είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ουσιαστικά δηλαδή κάνει κατάτμηση» γιατί προφανώς εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο να περάσει την καταστροφική για την περιοχή πρόταση του.

Θα νομιμοποιήσει λοιπόν το Π.Σ. μια καραμπινάτη πρόθεση εξαπάτησης εκ μέρους του επενδυτή; Αν ναι οι ευθύνες του θα είναι βαρύτατες. Συνεπώς όλοι οι λόγοι και όλα τα δεδομένα οδηγούν σε μια πρόταση απόφασης «όχι στην καταστροφική δημιουργία των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Δ. Ε. Κορώνης» φυσικά για όσους θέλουν να συμβάλουν στην πρόοδο και όχι στη καταστροφή άλλα και στην τήρηση της νομιμότητας.

Ελευθερία