Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Η Μάνη στη δεύτερη τουρκοκρατία 9ο μέρος (1715-1821)

Η προετοιμασία της Επανάστασης του 1770

imageΟι Ελληνες πίστευαν πάντοτε πως η σκλαβιά τους ήταν θέλημα του Θεού και πως κάποια ημέρα η βούληση του Πανάγαθου Θεού θα άλλαζε και θα αποφάσιζε την απελευθέρωσή τους.

Κάποτε οι αμαρτίες των προγόνων τους και αυτών των ίδιων θα συγχωρούνταν και θα γύριζε ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, για να διώξει τους άπιστους κατακτητές στην Κόκκινη Μηλιά και ο Πατριάρχης θα λειτουργούσε πάλι στην Αγιά Σοφιά.

Νέα ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Σ’ όλους τους λαούς και πολιτισμούς ανέκαθεν, υπήρξαν άνθρωποι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα, τους οποίους κάποιες ομάδες ανθρώπων αμαύρωσαν την εικόνα τους επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα...
Τοπικά 15,7 εκατ. ευρώ πληρώνει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 11.248 αγρότες για Αποζημιώσεις
15,7 εκατ. ευρώ πληρώνει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 11.248 αγρότες για Αποζημιώσεις Αποζημιώσεις 15.674.005 ευρώ πρόκειται να καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 11.248 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο υπέστη ζημίες από διάφορα αίτια. Με βάση την...
Τοπικά Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!!
Δήμος Πύλου – ΝέστοροΤοπική Μεσογειακή διατροφή με προϊόντα... πολυεθνικών!!! Το τρόπο με τον οποίο ο δήμος Πύλου – Νέστορος αντιλαμβάνεται την έννοια της τοπικής Μεσογειακής διατροφής, αποδεικνύει φωτογραφία από εκδήλωση που έγινε στην Κορώνη στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ...

Εργα και μελέτες σε Κορώνη, Καλαμάτα και Ακρογιάλι

koroni_200Να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του Ακρογιαλιού από το ΕΣΠΑ, να αποκατασταθεί και να ολοκληρωθεί ο μόλος από τα Βραχάκια έως το Τετράγωνο και να γίνουν έργα και μελέτες για την προστασία του λιμανιού, της παραλιακής ζώνης και του Κάστρου της Κορώνης: Αυτά αποφασίστηκαν χθες, σε αυτοψία και σε συσκέψεις στην Κορώνη και στην Καλαμάτα, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη.

Read more...

Τρεις εγκεκριμένοι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί συνδέονται με βλάβες οργάνων

__200Σε μια εργασία, που θεωρήθηκε ως η διεξοδικότερη μελέτη των επιπτώσεων των γενετικά τροποποιημένων (Γ.Τ.) τροφίμων στην υγεία των θηλαστικών, οι ερευνητές συνέδεσαν άμεσα την κατανάλωση Γ.Τ. καλαμποκιού της Μονσάντο με βλάβες σε διάφορα όργανα του οργανισμού. Και οι τρεις ποικιλίες του Γ.Τ. καλαμποκιού – Mon 810, Mon 863 και NK 603 – έχουν εγκριθεί για κατανάλωση από τις υπηρεσίες ασφαλείας τροφίμων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και αρκετών άλλων χωρών. Τα εμπιστευτικά ακατέργαστα στοιχεία των διατροφικών δοκιμών που έκανε πάνω σε ποντίκια το 2002 η Μονσάντο και που χρησιμοποιήθηκαν για να εγκριθούν τα Γ.Τ. καλαμπόκια σε διάφορες περιοχές του κόσμου δημοσιοποιήθηκαν το 2005 από τις ευρωπαϊκές αρχές. Τα ίδια ακριβώς στοιχεία είναι αυτά που ανέλυσε και η καινούργια ομάδα των ερευνητών.

Read more...

ΕΝΕΡΓΟΙ – ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

effective-microorganisms

Πόσοι γνωρίζουν για τις εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών για την υγεία σε επαγγελματικές κτηνοτροφικές μονάδες; Η επαναστατική ανακάλυψη των ΕΜ (ενεργών, ωφέλιμων μικροοργανισμών) από τον καθηγητή Τερούο Χίγκα (Teruo Higa), το 1983, στην Ιαπωνία, διαδόθηκε γρήγορα σε όλες τις ασιατικές χώρες.

Read more...

Πολυλίμνιο Μεσσηνίας

ΕΝΑΣ ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
polilimnio_400_01
Πολυλίμνιο Μεσσηνίας Φωτο Νίκος Παυλάκης


Πρόκειται πράγματι για ένα μικρό επίγειο παράδεισο, ένα μέρος καλά κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, με αμέτρητους καταρράκτες και αντίστοιχα άφθονες λιμνούλες, οι οποίες το καλοκαίρι μετατρέπονται σε φυσικές πισίνες.

Αφήνουμε πίσω μας την Καλαμάτα, περνάμε τη Μεσσήνη και συνεχίζουμε προς Πύλο. Όταν φτάσουμε στην Καζάρμα θα δούμε πινακίδα που μας κατευθύνει αριστερά προς τη Χαραυγή. Μέσα στο χωριό θα βρούμε μία άλλη ταμπελίτσα "προς Πολυλίμνιο". Μπαίνουμε σε καλοπατημένο χωματόδρομο και σε 500 μέτρα συναντάμε διασταύρωση: δεξιά πάει προς "Μαύρη Λίμνα", όπου έχει και χώρο για πάρκινγκ και κιόσκι να καθίσουμε. Αν πάμε αριστερά θα φτάσουμε στο πάρκινγκ της Λίμνης του Ιταλού, όπου υπάρχουν και ξύλινα τραπέζια για πικ νικ.
Read more...

Βγήκαν τα ψάρια στο βουνό

Τα 5 ψάρια που πήραν τα βουνά!

-Έλα Αλέκο...Βγήκαν τα ψάρια στο βουνό...
-Μα πώς γίνεται αυτό;
-Γίνεται σου λέω...
-Και δεν έχει κανένα στη θάλασσα;
-Όχι, όλα στα βουνά πήγαν.
-Μα τι παραμύθι είναι τούτο...
-Όχι, δεν είναι παραμύθι, βάζουμε και στοίχημα;

Μη βάζετε, γιατί θα το χάσετε. Δεν είναι καθόλου αστείο. Προσέξτε: στην Ελλάδα υπάρχουν 5 χωριά με το όνομα Ψάρι. Όλα (δηλαδή και τα 5) βρίσκονται συμπτωματικά στην Πελοπόννησο. Κανένα όμως δεν είναι παραλιακό. Όλα είναι μακρυά από τη θάλασσα και μάλιστα τα περισσότερα βρίσκονται πάνω στα βουνά! Κι αυτό συμβαίνει διότι το όνομα Ψάρι δεν έχει σχέση ούτε με τα ψάρια ούτε με τη θάλασσα. Τουναντίον! Ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαιοπρεπές τοπωνύμιο Υψάριον, που σημαίνει ύψωμα, λόφος, βουνό. Υψάριον επίσης λέγεται και το ψηλότερο βουνό (1.203 μ.) της Θάσου, η οποία είναι το μεγαλύτερο νησί του Ν. Καβάλας. Ιδού λοιπόν τα 5 Ψάρια με πληθυσμιακή σειρά:

Read more...

Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση

dnt_01Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

Read more...