Το site αυτό ΔΕΝ εκπροσωπεί τον ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ...

www.chora-messinias.gr
Επισκευθείτε εικονικά το Μουσείο της Χώρας

Η ΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ (1715-1821) Μέρος (12)

image

Οι πρώτες επαφές Μανιατών και Ρώσων Τον Οκτώβριο του 1768 άρχισε πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας και οι δύο χρειάζονταν συμμάχους.

Οι απόστολοι της Ρωσίας φρόντισαν να εκμαιεύσουν αιτήσεις από τους υπόδουλους λαούς της Βαλκανικής, ώστε να φαίνεται ότι αυτοί ζητούσαν βοήθεια.
Αναφέρεται ότι στην Καλαμάτα, στο σπίτι του Μπενάκη, συγκεντρώθηκαν επίσκοποι και προεστοί από όλη την Πελοπόννησο. Οπως αναφέρθηκε με αίτησή τους, προς την Αικατερίνη υποσχέθηκαν ότι, αν οι Ρώσοι τους στείλουν όπλα, θα εξοπλίσουν 100.000 Πελοποννήσιους επαναστάτες. Βέβαια μια τέτοια συγκέντρωση στην Καλαμάτα θα μπορούσε να κινήσει υποψίες στους Τούρκους, οι οποίοι προηγουμένως είχαν αποκεφαλίσει τον μητροπολίτη Λακεδαίμονος Ανανία και άλλους Πελοποννήσιους άρχοντες. Οι Ελληνες πρόκριτοι από φόβο για τη ζωή τους θα απέφευγαν να δημιουργήσουν υποψίες με μια πολυάνθρωπη συγκέντρωση. Αυτή η αίτηση δεν βρέθηκε σε κανένα από τα αρχεία και γι’ αυτό αμφισβητείται και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τις υπογραφές.

Ο Γρηγόριος Ορλώφ από το βιβλίο του Γιούρι Πριάχιν για το Λάμπρο Κατσώνη με ενδιαφέρουσες ειδήσεις Ο Αμβρόσιος Φραντζής γράφει στην ιστορία του, ότι η αίτηση που είχαν υπογράψει ο Μπενάκης, ο Ζαΐμης και ο Κρεββατάς φυλάσσεται στα αρχεία της ρωσικής αυλής.

Νέα Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες
Οι Νεάντερταλ ήταν και καλλιτέχνες The Corredor de los Puntos in El Castillo Cave near the village of Puente Viesgo is seen in this handout photo released June 14, 2012. Scientists using a new dating technique reported June 14...
Νέα ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΝΕΡΩΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Σ’ όλους τους λαούς και πολιτισμούς ανέκαθεν, υπήρξαν άνθρωποι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα, τους οποίους κάποιες ομάδες ανθρώπων αμαύρωσαν την εικόνα τους επειδή κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα...

Η ομιλία του Βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ

Νέοι αυτοκινητόδρομοι

δρομοιΗ αρχή έγινε με την παράδοση τη Μεγάλη Τρίτη του τμήματος Αθήναιο - Λεύκτρο (από το οποίο πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες) στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη Καλαμάτα. Η Μεσσηνία, η Αρκαδία και η Λακωνία έρχονται πιο κοντά στην Αθήνα και μεταξύ τους, και η Πελοπόννησος γίνεται ανοιχτή πόλη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Αύγουστο θα παραδοθεί το τμήμα από την Τρίπολη έως τα Παραδείσια (διάβαση Καλογερικού με 2 σήραγγες και οι σήραγγες στο Νεοχώρι και στις “κεραίες“, κοντά στη Στέρνα).

Read more...

Σταματήστε τη παιδική εργασία

stop-child-labourΦωτογραφίες από παιδική εργασία σε προβολή διαφανειών. Χρειάζεται PowerPoint για να τις δείτε.

Δείτε τις διαφάνειες...


Σήμερα ο παιδικός πληθυσμός συναντάται στον εργασιακό χώρο των υποανάπτυκτων και ανεπτυγμένων χωρών, να εργάζεται μαζί με τους ενηλίκους: σε σκληρές και ανθυγιεινές εργασίες. Στις φυτείες, όπου πολλές φορές εργάζονται αναγκαστικά (Σαν Σαλβαδόρ). Σε εργοστάσια ταπητουργίας όπου τα παιδιά κάθονται γονατιστά για ώρες στοιβαγμένα σε στενούς χώρους για να υφαίνουν τα «ωραιότερα» χαλιά του κόσμου (Ινδία, Πακιστάν). Σε βυρσοδεψεία, όπως στην Αίγυπτο, τα περισσότερα παιδιά εργάζονται πάνω από 8 ώρες την ημέρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός φθάνει τα 5,5 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα οι ανήλικα εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 15.000.

Read more...

Beautiful Pictures

Nel_Photos_superbesΑπολαύστε καταπληκτικές φωτογραφίες σε προβολή διαφανειών. Χρειάζεται PowerPoint για να τις δείτε.

Δείτε τις διαφάνειες...


Παραγωγή ενέργειας από ένα μπουκάλι νερό μέσω της φωτοσύνθεσης

 Ο Dan Nocera, χημικός στο ΜΙΤ, έδειξε προσφάτως πως μπορεί να παραχθεί ενέργεια από ένα μπουκάλι νερό μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καταλύτη, το φως του ήλιου και ένα μόνο μπουκάλι νερό, διαχωρίζεται το νερό σε καύσιμο οξυγόνου και υδρογόνου, που είναι αρκετό για να δώσει ενέργεια σε ένα σπίτι.

Όπως συμβαίνει και στην οργανική φωτοσύνθεση, η αντίδραση του Nocera επωφελείται του ήλιου για να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οξυγόνο και ενέργεια.

Read more...

Στη διεθνή έκθεση ελαιολάδου “Oil China”

imageΣτη διεθνή έκθεση ελαιολάδου Oil China, 24 με 26 Απριλίου, θα μετάσχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.

Read more...